Różane smaki odkrywane podczas warsztatów kulinarnych w projekcie "WyRÓŻniamy się"
W sobotę, 31 sierpnia, uczestnicy warsztatów kulinarnych mieli okazję zgłębić tajniki wykorzystania róż w gastronomii. W ramach projektu „WyRÓŻniamy się”, warsztaty odbyły się w warsztatowni na dworcu kolejowym. W trakcie spotkania dowiadywali się, jak urozmaicić wytrawne dania różanymi akcentami, stworzyć apetyczny napój z użyciem wody różanej, czy ozdobić czekoladowy torcik płatkami tych pięknych kwiatów.
Jakub Grzybek z Restauracji Szwajcaria prowadził warsztaty, podczas których powstały wyśmienite potrawy z różanym akcentem. Uczestnicy mieli przyjemność przygotowania różanego koktajlu z kwiatem czarnego bzu i owocami, a także ceviche z halibuta na grzance maślanej. Głównym daniem była kaczka serwowana z kaszotto z kaszy kuskus, której towarzyszyły karmelizowane pomidory, woda różana oraz pietruszka. Na deser natomiast zaserwowano torcik czekoladowy z konfiturą różaną i płatkami róży.
Być może nie wszyscy zdają sobie sprawę, że płatki róży mogą być nie tylko wspaniałą dekoracją, ale również cennym dodatkiem do wielu potraw, nadającym im wyjątkowego smaku. Ograniczeniem w ich zastosowaniu jest jedynie kreatywność kucharza. Nasze sobotnie warsztaty stanowiły część projektu „WyRÓŻniamy się”. Osoby, które są zainteresowane wykorzystaniem róż w kuchni zapraszamy na kolejne spotkanie. 14 września, w godzinach 18:00-20:00, podczas Dni Miasta na wodzisławskim rynku, będzie można odwiedzić stoisko gastronomiczne Restauracji Szwajcaria i spróbować kolejnych potraw z różanym akcentem.